Pôžičky pre SZČO

28.05.2011 17:36

Pôžičky pre SZČO pôžičky určené SZČO (samostatne zárobkovo činné). Pôžičky pre SZČO poskytujú ako klasické banky, tak nebankové spoločnosti a firmy.
Bankové pôžičky pre podnikateľov sú poskytované predovšetkým subjektom s aspoň dvojročnou históriou. Ak takúto históriu vaša firma nemá, nezúfajte, banky dnes ponúkajú pôžičky aj pre začínajúcich podnikateľov.
Ďalšími podmienkami kladné výsledky v daňovom priznaní, žiadne záväzky voči štátnym inštitúciám a nesmie mať záznam v bankovom registri dlžníkov. Ak niektoré z týchto kritérií nespĺňate, nezostáva vám nič iné ako sa obrátiť na nebankový sektor.
Pri vybavovaní pôžičky pre podnikateľov v bankovom sektore sa môžete spoľahnúť na rýchle vybavenie a tiež na istú finančnú stabilitu, ktorú bankové inštitúcie majú. Naviac sa môžete rozhodnúť či chcete účelovú alebo bezúčelovú pôžičku. Istou pohodlnosťou je fakt, že túto pôžičku musíte vybaviť osobne, priamo na pobočke vašej banky. Suma, ktorú si môžete od banky požičať, sa pohybuje v rozmedzí od niekoľko desiatok tisíc korún, po mnohomiliónové sumy. Tie môžete splácať 18 mesiacov 20 rokov. Záleží na tom, aký typ úveru si zvolíte.
Výhody a nevýhody pôžičky pre SZČO
Pôžička pre SZČO je výhodná v tom, že je presne určená podnikateľom. Nie je potreba dokladať mesačný pravidelný príjem, ale pomocou daňového priznania je možné všetko podstatné ukázať. Pôžičky je cielene zameraná na SZČO, takže aj podmienky jej vybavenia tomu zodpovedajú. Štandardná zmluva a jasné obchodné podmienky v tejto oblasti samozrejmosťou. Určitou nevýhodou u pôžičky pre SZČO môže byť potreba ručenia či zástavy hnuteľné prípadne nehnuteľnej veci, ak podnikateľ nepreukáže dostatočnú bonitu.